فهرست مطالب

دستاوردهای روانشناختی - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1401)

مجله دستاورد های روانشناختی
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پروین کدیور*، مرضیه آقامیرلی، سوزان امامی پور صفحات 1-14
    مقدمه

    این مقاله پژوهشی نظریه تعیین گری را یک سیستم کلیدی انگیزشی معرفی می نماید که عوامل درونی و محیطی بر عملکرد و سزندگی تحصیلی فراگیران تاثیر دارد. هدف پژوهش بررسی نقش واسطه ای شایستگی تحصیلی و هیجان های تحصیلی در رابطه با حمایت اجتماعی معلم و همسالان با عملکرد و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دختر دبیرستانی بود.

    روش شناسی

    روش تحقیق همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوره دوم رشته تجربی پایه دوم که در سال 98-97 در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند، تعداد 500 نفر به شیوه تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های عملکرد تحصیلی فام و تیلور، سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش، ارزیابی شایستگی تحصیلی دبیرنا و الیوت هیجان های تحصیلی پکران، گویتز، تیتز وپری، حمایت اجتماعی معلم پلیتر، بیودری، شارپ و اوتیس و حمایت اجتماعی همسالان پرسیدانو و هلر را تکمیل کردند. به منظور تجزیه وتحلیل روش های آماری: از همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس مدل ارایه شده در این مطالعه حمایت اجتماعی معلم بر عملکرد تحصیلی و سرزندگی باواسطه گری شایستگی و هیجان های تحصیلی رابطه نشان داد؛ اما این رابطه برای حمایت همسالان تایید نگشت. حمایت همسالان تنها به صورت مستقیم بر سرزندگی تحصیلی رابطه نشان داد. همچنین در این مطالعه متغیر عملکرد تحصیلی به اندازه 65%= متغیر سرزندگی به اندازه 30%= تبیین گشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، ارتقاء شایستگی تحصیلی دانش آموزان و حمایت اجتماعی معلم به عنوان متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر عملکرد تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان در اولویت های تربیتی آموزش وپرورش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، حمایت اجتماعی معلم و همسال، شایستگی تحصیلی، درگیری تحصیلی
  • شیما صالحی، احمد برجعلی*، علی زاده محمدی صفحات 15-36

    هنر را می توان یکی از کارآمدترین ابزار و روش های تربیت آدمی در عصر امروز به شمار آورد که نتایج و آثارش در زمینه خلاقیت و سلامت روانی در کودکان را می توان دید. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی نمایش درمانی بر میزان اضطراب کودکان کار بود. پژوهش حاضر از نظر روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و همچنین مرحله پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری مشتمل بر تمامی کودکان کار 12-8 سال شهر اهواز که در سال 1400- 1399 زیرنظر بهزیستی بودند. پرسشنامه مقیاس اضطراب کودکان اسپنس به عنوان پیش آزمون میان همه داوطلبین توزیع و تکمیل گردید و 30 کودک که دارای بیشترین نمره اضطراب در بین آزمودنی ها بودند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش در 13 جلسه 90 دقیقه ای تحت نمایش درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام جلسه سیزدهم پس آزمون از هر دو گروه آزمایش و کنترل گرفته شد و آزمون پیگیری یک ماه بعد در هر دو گروه اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS-23 استفاده شد. نتایج نشان داد که نمایش درمانی هم در مرحله پس آزمون و هم در پیگیری در گروه آزمایش بر خلاف گروه کنترل، به طور معنی داری اضطراب کودکان کار را کاهش داده است. بر این اساس روش نمایش درمانی در کاهش اضطراب کودکان کار موثر است.

    کلیدواژگان: کودکان کار، نمایش درمانی، اضطراب
  • حجت الله درفش*، مجتبی جهانی فر، غلام عباس مجتهدی صفحات 37-56

    پژوهش حاضر در پی بررسی نقش ادراک از عدالت سازمانی بر رضایت شغلی و سلامت اجتماعی معلمان مدارس متوسطه شهر بهبهان بود. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه معلمان دوره متوسطه شهر بهبهان که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تدریس بودند (360 N=). به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای حجم نمونه از میان جامعه مورد نظرمورد نظر انتخاب شدند(130 n=). ابزار گردآوری اطلاعات عبارت بودند از پرسشنامه های ادراک از عدالت سازمانی، رضایت شغلی و سلامت اجتماعی. یافته ها نشان دادند که بین ادراک از عدالت سازمانی و رضایت شغلی (380/0 = r، 01/0p <) و بین ادراک از عدالت سازمانی و سلامت اجتماعی رابطه مثبت و معنادار (490/0 = r، 01/0p <) وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه های ادراک از عدالت سازمانی حدود 20 درصد از تغییرات رضایت شغلی و 29 درصد از تغییرات سلامت اجتماعی را تبیین کردند. در بین مولفه های عدالت سازمانی عدالت تعاملی و سپس عدالت رویه ای بیشترین همبستگی را با سلامت اجتماعی معلمان داشته اند. در مجموع یافته ها نشان دادند که سلامت اجتماعی معلمان از عدالت سازمانی و مولفه های آن متاثر می شوند.

    کلیدواژگان: ادراک از عدالت سازمانی، رضایت شغلی، سلامت اجتماعی، آموزش متوسطه، معلمان
  • لیلا شاملی*، زهرا بهرام آرا، مهرناز محمدی، حبیب هادیان فرد صفحات 57-78

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین رابطه بدرفتاری های دوران کودکی و سلامت روان به واسطه نقش میانجی اجتناب تجربه ای در دانشجویان دختر انجام شد. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری شامل کلیه دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از بین آنها 366 دانشجو با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و مقیاس خودگزارشی کودک آزاری (CASRS)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و پذیرش و عمل-نسخه دوم (AAQ-II) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نسخه 26 نرم افزار های SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشانگر معناداری نقش میانجی اجتناب تجربه ای برای ارتباط بدرفتاری دوران کودکی با افسردگی (22/0 :β)، اضطراب (12/0 :β) و استرس (17/0 :β) بود. مطابق با نتایج پژوهش حاضر، بدرفتاری های دوران کودکی زمینه ساز استفاده از راهبرد اجتناب تجربه ای است که همین امر منجر به افزایش میزان افسردگی، اضطراب و استرس در قربانیان بدرفتاری دوران کودکی می شود.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربه ای، استرس، اضطراب، افسردگی، بدرفتاری های دوران کودکی
  • اکرم شاطردلال یزدی، ابوطالب سعادتی*، حسن اسدزاده، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 79-96

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر بسته آموزشی هوش مثبت در ارتقای توانمندی های منشی و معنای زندگی معلمان دوره ابتدایی انجام شد. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با دو گروه آموزش هوش مثبت و کنترل است که بر اساس هدف کاربردی است. حجم نمونه شامل شامل 44 معلم دوره ابتدایی بود که به شیوه نمونه گیری ملاکی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آموزش هوش مثبت (22 نفر) و کنترل (22 نفر) گمارده شدند. تمام شرکت کنندگان از طریق پرسشنامه توانمندی و ارزش ها در عمل سلیگمن و پرسشنامه معنا در زندگی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه مورد سنجش قرارگرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل ورایانس آمبخته طرح اندزه گیری تکراری، تحلیل شدند. در گروه آموزشی هوش مثبت، زیرمولفه های توانمندی منش شامل خلاقیت، کنجکاوی، هوش اجتماعی، معنویت و امید بطورمعناداری نسبت به خط پایه ارتقا یافتند (0001/0=p). در مولفه معنای زندگی نیز افزایش معناداری در گروه آموزش هوش مثبت مشاهده شد (0001/0=p). با توجه به نتایج مطالعه حاضر، می توان گفت که آموزش هوش مثبت باعث بهبود توانمندی های شخصیتی و معنای زندگی در معلمان مدارس ابتدایی می شود. از این رو کاربرد آن برای سایر معلمان و مربیان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: هوش مثبت، توانمندی های منش، معنای زندگی، معلمان دوره ابتدایی
  • فریده نریمیسایی، سحر صفرزاده*، فاطمه سادات مرعشیان صفحات 97-116

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش ایمن سازی در برابر استرس و آموزش خودشفقت ورزی بر حس-عاملیت، تنظیم هیجانی در نوجوانان پسر شهر اهواز بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه و مرحله پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه نوجوانان پسر شهر اهواز در سال تحصیلی 1401-1400 بود، که از میان آنها 75 دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم، بصورت روش تصادفی مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (هر گروه 25 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش اول تحت آموزش ایمن سازی در برابر استرس مایکنباوم (2008) طی 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش دوم تحت آموزش خودشفقت ورزی گیلبرت (2009) طی 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتندوبرای گروه گواه مداخله ای انجام نشد. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس حس-عاملیت وودی (2013) و پرسش نامه سبک های تنظیم شناختی هیجان فرم کوتاه گارنفسکی و کرایج (2002) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش ایمن سازی در برابر استرس و آموزش خودشفقت ورزی بر حس عاملیت، تنظیم هیجانی مثبت و منفی نسبت به گروه گواه در نوجوانان پسر تاثیر داشته(001/0>p) و هم چنین مشخص شد آموزش ایمن سازی در برابر استرس در افزایش حس عاملیت و تنظیم هیجانی مثبت و کاهش تنظیم هیجانی منفی، نسبت به آموزش خودشفقت ورزی اثربخشی بیشتر داشته است (001/0>p). نتایج در مرحله پیگیری نیز پایدار بود. ازاین رو بکارگیری روش آموزش ایمن-سازی در برابر استرس به عنوان یک مداخله موثرتر می تواند جهت افزایش حس عاملیت و تنظیم هیجانی مثبت و کاهش تنظیم هیجانی منفی نوجوانان پسر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایمن سازی در برابر استرس، خودشفقت ورزی، حس عاملیت، تنظیم هیجانی
  • زیبا امانی، محمدباقر کجباف*، علیرضا ماردپور صفحات 117-138

    هدف این پژوهش آموزش و تدوین بسته شفقت درمانی بومی بر سلامت روان، سرمایه روانشناختی و سبک زندگی زنان شاغل شهر اصفهان بود. روش پژوهش به دو روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوا و روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان شاغل مراجعه کننده به مراکز مشاوره با گروه سنی 25 تا 45 سال شهر اصفهان و حجم نمونه شامل 30 نفر که 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل جایگیری و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. شفقت درمانی بومی برای زنان گروه آزمایش (در 8 جلسه) هر هفته دو جلسه به مدت 90 دقیقه اجراء شد. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1972)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتاتز (2007) و پرسشنامه سبک زندگی میلر اسمیت (1988) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در سطح ⍺=0/05 بین میانگین نمرات پس آزمون سبک زندگی، سلامت روان و سرمایه روانشناختی زنان گروه آزمایش و کنترل وجود داشت. اندازه اثر نشان دهنده این است که در نمرات پس آزمون متغیر سبک زندگی 33 درصد، متغیر سلامت روان 66 درصد، و در متغیر سرمایه روانشناختی 40 درصد، تحت تاثیر آموزش بسته بومی شفقت درمانی قرار دارد . بنابراین می توان نتیجه گرفت، آموزش شفقت درمانی بومی بر سبک زندگی، سلامت روان و سرمایه روانشناختی زنان شاغل پژوهش حاضر تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی بومی، سلامت روان، سرمایه روانشناختی، سبک زندگی، زنان شاغل
  • نسیم سلطانیان، اسحاق رحیمیان بوگر*، سیاوش طالع پسند صفحات 139-160

    هدف از اجرای پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی درمان پذیرش و تعهد(ACT) ومداخله سبک زندگی ارتقادهنده سلامت یعنی برنامه خود مراقبتی دیابت(DSMP), برادارک بیماری و سازگاری با بیماری در دیابت نوع دو است.

    روش

    تعداد 60 نفر از بیماران مراجعه کننده به کلینیک های دیابت تهران انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری) تحت مداخله ACT - تحت مداخله DSMPو بدون دریافت مداخله)کاربندی شدند هرسه گروه در این مدت دارو دریافت می کردند. هر سه گروه در سه مرحله پیش از مداخله، پس از مداخله و پیگیری از نظر ادراک و سازگاری با دیابت با استفاده از پرسشنامه های مربوط مورد بررسی قرار گرفتند .سپس اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آماره های توصیفی و تحلیل ورایانس میکس (درون گروهی، بین گروهی و تعاملی) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان میدهد هر دو روش ACT و DSMP بر بهبود سازگاری با بیماری (F=56/515, P value<0.001) و ادراک بیماری (F=6/065, P value<0.001) موثر هستند و این نتایج تا مرحله پیگیری نیز اثربخشی خود را حفظ می کنند. همچنین مقایسه دو روش درمانی نشان می دهد روش ACT اثرگذاری بیشتری نسبت به روش DSMPبه دنبال دارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در کنار درمان های دارویی پروتکل اکت برای بیماران دیابتی نوع دو می تواند به طور معنا داری موثر باشد.به نظر می رسد عوامل 6 ضلعی اکت می تواند درکی بهتر از دیابت را برای بیماران در پی داشته باشد که این موضوع احتمالا سازگاری و رفتارهای خود مراقبتی آنها را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، مداخله ارتقا دهنده سلامت، دیابت نوع دو، سازگاری با دیابت، ادراک دیابت
  • مهناز بهادری، مهناز مهرابی زاده هنرمند*، پرویز عسکری، حسن احدی، لیلا مرادی صفحات 161-188

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت و روان شناسی مثبت گرا با رویکرد بهباشی بر ناگویی هیجانی، رفتار سازگارانه و پیروی از درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. حجم نمونه شامل 45 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از این تعداد، 15 نفر به گروه آزمایش درمان مبتنی بر شفقت، 15 نفر به گروه آزمایش روان شناسی مثبت گرا با رویکرد بهباشی و 15 نفر به گروه گواه به صورت تصادفی ساده گمارده شدند. جهت جمع آوری داده های پژوهش از مقیاس آلکسی تایما تورنتو (باگبی و همکاران، 1994)، مقیاس سازگاری روانی اجتماعی با بیماری (دروگاتیس، 1990) و پرسشنامه پیروی از درمان (مدانلو، 2013) استفاده شد. گروه آزمایش درمان مبتنی بر شفقت 8 جلسه مداخله دو ساعته و همچنین گروه آزمایش روان شناسی مثبت گرا با رویکرد بهباشی نیز 8 جلسه دو ساعته دریافت کردند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد هر دو رویکرد درمانی در مرحله پس آزمون بر ناگویی هیجانی، رفتار سازگارانه و پیروی از درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 تاثیر معنی داری داشته اند (05/0>p). بین دو روش درمانی در هر یک از متغیرهای وابسته تفاوت معنی داری مشاهده نشد. براساس یافته ها می توان گفت بکارگیری هر دو رویکرد درمانی بر کاهش ناگویی هیجانی و افزایش سطح رفتار سازگارانه و نیز پیروی از درمان اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، روان شناسی مثبت گرا با رویکرد بهباشی، ناگویی هیجانی، رفتار سازگارانه، پیروی از درمان
  • الناز پهلوانی، کامبیز حیدرزاده هنزائی*، روح الله زابلی، مریم خلیلی عراقی صفحات 189-208

    استفاده از رویکردهای روانشناختی و ویژگی های شخصیتی مصرف کنندگان در تغییر رفتار آنان، یکی از استراتژی های کلیدی در بازاریابی محصولات است. بازاریابی حسی و عناصر وابسته آن به منظور تاثیرگذاری بر رفتار مصرف کننده و تهییج هیجانی مشتریان یا تصویر سازی ذهنی از ابزارهای نوین مدیریت بازاریابی است. رنگ محصول به عنوان یکی از نخستین متغیرهایی که مصرف کننده در هنگام رویت محصول با آن مواجه می شود و بیشترین تاثیر بر حس بصری و ادراکی مشتریان را دارد، در طراحی و بازاریابی محصولات نه تنها از جهت زیبایی شناختی و جذابیت ظاهری بلکه به عنوان ابزاری برای انتقال معانی، ارزیابی، قضاوت و ارایه اطلاعات به مصرف کنندگان استفاده می گردد. این مطالعه با روش کیفی و با رویکرد گراندد تیوری با هدف ارایه الگوی نقش رنگ محصول در رفتار مصرف کننده انجام شد. با استفاده از تحلیل کیفی 41 زیر مقوله و هشت مقوله اصلی شناسایی و الگوی ساختار گرایانه بر اساس روش چارمز ارایه گردید. مقولات اصلی نقش رنگ محصول در رفتار مصرف کننده شامل: ابعاد روانشناختی مصرف کننده، علایق شخصی و ترجیحات فردی، پاسخ مصرف کننده، بعد فرهنگی اجتماعی، پاسخ های بیولوژیکی یا حسی حرکتی، خصایص رنگ و در نهایت بعد جمعیت شناختی مصرف کننده است.

    کلیدواژگان: رنگ، محصول، رفتار مصرف کننده
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، زینب شریفی پور چوکامی، خزر تاج بخش، عارفه حمیده مقدم، وحید حاجی علیانی صفحات 209-228

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش استفاده از شبکه های اجتماعی، انعطاف پذیری شناختی و حساسیت اضطرابی در پیش بینی کرونا فوبیا دانش آموزان بود. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر رشت در سال تحصیلی 1400-1399 بود. در مطالعه حاضر، 170دانش آموز به صورت روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. برای گردآوری داده ها ازپرسشنامه های ترس از کرونا آهورسو و همکاران (2019)؛ استفاده از شبکه های اجتماعی شی و همکاران (2014)، انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) و حساسیت اضطرابی تیلور و همکاران (2007) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد استفاده از شبکه های اجتماعی و حساسیت اضطرابی با کرونا فوبیا همبستگی مثبت و معناداری دارند (01/0>P). در مقابل، بین انعطاف پذیری شناختی با کرونا فوبیا رابطه منفی معناداری بدست آمد (01/0>P). نتایج رگرسیون نشان داد که متغیرهای پژوهش به طور معناداری توانستند 61 درصد از تغییرات کرونا فوبیا را پیش بینی کنند. نتیجه گرفته می شود که بین شبکه های اجتماعی، انعطاف پذیری شناختی و حساسیت اضطرابی با کرونا فوبیا دانش آموزان رابطه مستقیمی وجود دارد. از آنجایی که دو سال از شیوع کووید-19 گذشته است و همچنان این ویروس کشنده در حال جهش است، لازم است تدابیری در جهت کنترل استفاده از شبکه های اجتماعی و افزایش سلامت روانشناختی دانش آموزان اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: کرونافوبیا، استفاده از شبکه های اجتماعی، انعطاف پذیری شناختی، حساسیت اضطرابی
  • ندا اشرفیان، کیوان صالحی* صفحات 229-252
    این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش تحلیل رفتار متقابل بر مولفه های سبک تعاملی معلم- دانش آموز در دوره ابتدایی انجام شد. طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام گرفت. جامعه آماری شامل زنان معلم دوره ی ابتدایی شهرستان طبس در سال تحصیلی 99-1398 بود . در این پژوهش تعداد 30 معلم زن دوره ی ابتدایی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای گرفتند. معلمان گروه آزمایش به مدت 10 جلسه90 دقیقه ای در طول 5 هفته تحت آموزش تحلیل رفتار متقابل قرار گرفتند ولی معلمان گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. در این پژوهش از پرسش نامه سبک تعامل معلم با دانش آموز لارداسمی و کنی (QTI) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش با روش آماری تحلیل کواریانس چندمتغیره (مانکوا) وبا استفاده از نرم افزار آماری SPSS-18 تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل بر مولفه های رهبری (05/0>p)، کمک کننده/دوستانه (01/0>p)، درک کردن (05/0>p)، ناراضی بودن (05/0>p) و تنبیه کردن (01/0>p) تاثیر معنی داری داشته است و بر مولفه های سخت گیری، نامطمین بودن و مسیولیت پذیری/آزادی فراگیر تاثیر معنی داری ایجاد نکرده است. نتایج نشان می دهد که آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل به معلمان، موجب بهبود سبک تعامل آن ها با دانش آموزان از طریق اثربخشی بر رهبری، رفتار کمک کننده و دوستانه، درک کردن دانش آموزان، کاهش نارضایتی از وضعیت کلاس و تنبیه کردن، می شود. لذا توصیه می شود که در مدارس به آموزش مفاهیم و راهبردهای این نظریه به معلمان پرداخته شود.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، سبک تعاملی، آموزش گروهی، دوره ابتدایی
|
  • Parvin Kadivar *, Marzieh Aghamirli, Susan Emamipour Pages 1-14
    Introduction 

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of academic competence and academic excitement concerning teacher and peer social support with academic performance and buoyancy of female high school students.

    Method 

    The research method was a correlation with structured equation modeling. Among all the secondary school students of the eleventh grade, who were studying in Tehran in 2017-18, 500 students were selected through multistage cluster random sampling. FAM and Taylor's (1999) academic performance, Martin and Marsh (2006) academic buoyancy, Diperna and Elliott's (1999) academic competency assessment, Pekran, Goetz, Titz and Perry's (2005) academic excitement, social support of peers Biodery, Sharp and Otis (2008) and the social support of peers Persido and Heller (1983) were administered on students.

    Results

    Based on the model presented, the teacher's social support and buoyancy were mediated by competency and academic excitement. But this relationship was not approved for peer support. Peer support was directly related to academic buoyancy. However, the academic performance variable was explained as R2=65% and the buoyancy variable as R2=30%. Direct, indirect coefficients and the total effect of the variables showed that the teacher's social support had the greatest total effect (0.60), student's academic competence (0.47) effect on student's academic performance; negative academic excitement (0.44) affects academic performance; positive academic performance; positive academic emotions showed the least effect (0.15) on academic performance. Students' academic competence has the greatest effect on students' buoyancy (-0.54), academic competence (0.30), peer social support (0.27), positive emotions (0.26), and negative emotions (0.22). Teacher social support showed the least impact (0.07) on students' buoyancy. In other words, increasing academic competence or academic excitement, or social support of the teacher towards its standard deviation causes a direct effect of 0.65 on students' academic performance. Increasing academic competence, academic excitement, teacher social support and peer social support, academic competence, or student's academic excitement relative to its standard deviation causes a direct effect of 0.30 on students' buoyancy.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, the promotion of students' competence and teachers' social support should be considered as important variables affecting educational performance and academic buoyancy.

    Keywords: Academic Performance, Academic Vitality, Teacher & Peer social support, academic competence, Academic excitement
  • Shima Salehi, Ahmad Barjaali *, Ali Zadeh Mohammadi Pages 15-36
    Introduction

    In recent years, various methods have been used to treat anxiety in children, art therapy is accepted today as one of the most effective methods of treatment. One of these art programs is play (Holmwood, 2017). Drama therapy is group therapy and active and experiential therapy (Berger, 2019) that uses a combination of various theatrical techniques such as role-play, pantomime, puppetry, improvisation, and other methods (Leather & Kewley, 2019).

    Method

    This study was quasi-experimental using a pretest-posttest design with a control group and follow-up stage. The statistical population included all labor children in the age range of 8-12 years living in Ahvaz in 2020-2021 under the supervision of a welfare organization. The Spence Children Anxiety Scale was used to choose the main participants of the study and 30 children with the highest anxiety scores were selected and then divided into two groups of 15 (experimental and control). Children's Anxiety Scale (CAS): The instrument was designed by Spence in Australia in 1997 to assess the anxiety of children aged 8-15 years based on the DSM-IV diagnostic and statistical classification. The Spence questionnaire has two versions of the child (with 45 items) and the parents (with 38 items). In the present study, the reliability of this scale was 0.90 using Cronbach's alpha. Intervention sessions in the welfare organization were held for 13 sessions of 90 minutes and two sessions a week. This intervention is designed based on the five-step integrated method of Emunah (1999).

    Results

    The results show that the difference between the pretest-posttest scores of the experimental and control groups is significant for the anxiety variable (p≤0.05, F=39.9). Therefore, the obtained results indicate the effect of drama therapy on reducing the anxiety of the experimental group. Also, the difference between the pre-test and follow-up scores of the experimental and control groups is significant for the anxiety variable (p≤0.05, F=18.377). Therefore, the results indicate the effect of drama therapy on reducing the anxiety of the experimental group.

    Conclusion

    One of the most important problems in today's world is the issue of labor children. Psychological problems of these children, especially high anxiety, are among the factors that make these children more vulnerable. Accordingly, the drama therapy method is effective in reducing the anxiety of labor children. Drama therapy seems to be able to reduce the anxiety of labor children by using techniques such as characterization, role play, pantomime, etc. It seems that changes in cognitive insight, establishing a link between consciousness and unconsciousness, direct and indirect training of coping strategies with anxiety, self-awareness, real-world experience in a safe environment, and refining and suppressing repressed and hidden negative emotions are among the reasons for reducing anxiety and stability of treatment. The results of comparing the control and experimental groups in a one-month follow-up show that the difference between the experimental group and the control group has been stable over time. drama therapy can be considered as a sustainable therapy in reducing the anxiety of labor children, and therefore, the condition should be provided for the use of these methods to reduce the anxiety of labor children.

    Keywords: labor children, Drama therapy, Anxiety
  • Hojatollah Derafsh *, Mojtaba Jahanifar, Gholamabas Mojtahedi Pages 37-56

    The purpose of this study was to investigate the role of perception of organizational justice on job satisfaction and social health of secondary school teachers in Behbahan. The descriptive and correlational research of method was used. Dependent variables include job satisfaction and social health and Independent variable was organizational justice. The population of the present research was all full time secondary school teachers who were working in in Behbahan. (360) during the session 2020-2021. The sample consisted of 130 teachers selected through stratified random sampling from the mentioned population. The instruments used in this study are organizational justice developed by Neihoff and Moorman (1993), A standard job satisfaction questionnaire (Fernand and Awamleh, 2006), was used to assess the level of job satisfaction among teachers and social well-being questionnaire made by Keyes (1998) These instruments were tested and adapted in a pilot study before they were used in the main study. The reliability of all the instruments has been documented separately for the sample. The results of Pearson correlation showed that there was a positive and significant relationship between organizational justice and satisfaction (r = 0.380, p <0.01), and a positive and significant relationship between perceptions of organizational justice and social health (r= 0.490, p <0.01). The regression results showed that the components of perception of organizational justice explained about 15% of changes in job satisfaction and about 25% of changes in social health. Conclusion The study showed that perception of organizational justice of managers improves job satisfaction and social health.

    Keywords: organizational justice, Job Satisfaction, Social Health, secondary schools, Teachers
  • Leila Shameli *, Zahra Bahramara, Mehrnaz Mohammadi, Habib Hadianfard Pages 57-78

    The present study aimed to determine the relationship between childhood maltreatment and mental health through the mediating role of experiential avoidance in girl students. The research method was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population included all-girl undergraduate students of Razi University of Kermanshah in the academic year 2019-2020, from which 366 students were selected as a sample group by multi-stage cluster sampling and were surveyed by Child Abuse Self-Report Scale (SASRS), Depression, Anxiety & Stress Scale (DASS-21), and Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II). Data were analyzed using Pearson correlation and path analysis using version 26 of SPSS and AMOS software. The results indicate a significant mediating role of experiential avoidance for the relationship between childhood maltreatment and depression (β: 0.22), anxiety (β: 0.12), and stress (0.17). According to the results of the present study, childhood maltreatment is the basis for using an experiential avoidance strategy, which leads to an increase in depression, anxiety, and stress in victims of childhood maltreatment.

    Keywords: Childhood maltreatment, Experiential Avoidance, Depression, Anxiety, stress
  • Akram Shaterdalal Yazdi, Abotaleb Saadati *, Hassan Asadzadeh, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 79-96

    This study aimed to investigate the effects of positive intelligence training on character Strengths and life meaning of elementary school teachers. The present study is a semi-experimental study of pre-test, post-test and follow-up assessments. Forty-four elementary school teachers were selected regarding the inclusion and exclusion criteria and randomly allocated to the positive intelligence training group (n=16), and control group (n=16). All participants were assessed at baseline, post-test and follow-up by Values in Action-Inventory of Strengths questionnaire and Meaning of Life Questionnaire. The training group received eight 1-hour training sessions online. Data were analyzed by mixed analysis of the variance test. The results showed that the trend of changes in character strength subcomponents such as creativity, curiosity, social intelligence, spirituality and hope in the experimental group compared to the control group was significant (P= 0.0001). In addition, on the meaning of life, a significant increase was observed in the positive intelligence training group (P= 0.0001). According to the results of the present study, it could be said that positive intelligence training has successfully improved character Strengths and life meaning in elementary school teachers, so it is recommended for other teachers and educators.

    Keywords: Positive Intelligence, Character Strengths, meaning of life, Elementary Teachers
  • Farideh Narimisaei, Sahar Safarzadeh *, Fatemeh Sadat Marashian Pages 97-116

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of immunization training against stress and self-compassion training on sense of agency,emotion regulation in male adolescents in Ahvaz.The research design was quasi-experimental of pre-test, post-test and control group and two-month follow-up stage.The statistical population of the study was all male adolescents in Ahvaz in the academic year 1401-1400, of which 75 male high school students were randomly selected and randomly divided into two experimental groups and a control group.The first experimental group was trained immunization against stress Mykenbaum (2008), in 8 sessions of 90 minutes, and the second experimental group was trained self-compassion Gilbert(2009), in 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any interventions. The instruments used included the Woody Sense-Functioning Scale(2013) and the Garnefski & Craig(2002) Short Form Cognitive Emotion Styles Questionnaire. The results of data analysis showed that stress immunization training and self-compassion training had an effect on the sense of agency, positive and negative emotion regulation compared to the control group in male adolescents. (p <0.001) also It was found that stress immunization training was more effective than self-compassion training in increasing positive sense of agency and positive emotion regulation and decreasing negative emotion regulation (p <0.001). The results in the follow-up phase were also stable. Therefore, using the immunization training method against stress as a more effective intervention can be used to increase the sense of agency and positive emotion regulation and reduce the negative emotion regulation of male adolescents.

    Keywords: Immunization Training against Stress, self-compassion, Sense of Agency, emotion regulation
  • Amani Ziba, Mohammad Bagher Kajbaf *, Ali Reza Maredpour Pages 117-138

    The purpose of this study was to educate and develop a package of indigenous compassion therapy on mental health, psychological capital and lifestyle of working women in Isfahan. The research method was qualitative research methods of with two experimental and control groups. The statistical population included all working women referring to counseling centers in the age group of 25 to 45 years in Isfahan and the sample size included 30 people, 15 of whom were placed in the experimental group and 15 in the control group and selected by purposive sampling. Indigenous compassion therapy for women in the experimental group (in 8 sessions) was performed twice a week for 90 minutes. Measurement tools included the Goldberg General Health Questionnaire (1972), the Lutatz Psychological Capital Questionnaire (2007), and the Miller Smith Lifestyle Questionnaire (1988). Multivariate and univariate analysis of covariance and repeated measures analysis of variance were used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference at the level of ⍺ = 0.05 between the mean scores of lifestyle tests, mental health and psychological capital of women in the experimental and control groups. The effect size indicates that in the post-test scores, the lifestyle variable is 33%, the mental health variable is 66%, and in the psychological capital variable is 40%, it is affected by the indigenous compassionate education package. Therefore, it can be concluded that indigenous compassion education has an effect on lifestyle, mental health and psychological capital of women working in the present study.

    Keywords: Indigenous Compassion Therapy, Mental Health, psychological capital, Lifestyle, Working Women
  • Nasim Soltanian, Isaac Rahimian Boogar *, Siavash Talepasand Pages 139-160
    Summary

    In this study, two well-known therapies that have had acceptable efficacy on diabetes are compared with each other. In fact, the purpose of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) and the Diabetes Self-Care Program (DSMP) that is a health-promoting lifestyle intervention on diabetes adjustment and perception.

    Method

    A number of 60 patients referred to Tehran Diabetes Clinics were selected and randomly assigned to three groups of 20 patients: one group under ACT intervention, one group under DSMP intervention and one control group that did not receive any intervention. All groups received medicine. All three groups were examined in three stages, before and after intervention and follow-up study by diabetes adjustment and diabetes perception questionnaire. Then, the collected data analyzed by descriptive statistics and mixed variance analysis (Intragroup, intergroup and interactive).

    Results

    The results show that both ACT and DSMP methods are effective in improving disease adaptation (F = 5/515, P value <0.001) and disease perception (F = 0.665, P value <0.001). The follow-up phase also maintains its effectiveness. Also, a comparison of the two treatments shows that the ACT method is more effective than the DSMP method.

    Conclusion

    It seems that Act protocol for type 2 diabetic patients can be significantly more effective than DSMP. It seems that the acceptance factor, values, commitment and other hexagonal factors of ACT can lead patients to a better understanding of diabetes, which may improve their adaptation and self-care behaviors.

    Keywords: Acceptance, Commitment Treatment, Health Promoting Intervention, type 2 diabetes, Diabetes Adaptation, and Diabetes Perception
  • Mahnaz Bahadori, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand *, Parviz Askary, Hasan Ahadi, Leila Moradi Pages 161-188

    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of compassion focused therapy and positivist psychology with well-being approach on alexithymia, adaptive behavior and adherence to treatment of patients with type 2 diabetes. The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with control group. The sample size included 45 patients with type 2 diabetes who were selected by purposive sampling. Of these, 15 were assigned to the experimental group of compassion focused therapy, 15 to the experimental group of positivist psychology with well-being approach and 15 to the control group by simple random sampling. To collect research data, the Toronto Alexithymia Scale (Bagby et al., 1994), the Psycho-social Adjustment with Illness Scale (Derogatis, 1990) and the Adherence Questionnaire (Modanloo, 2013) were used. The compassion focused experimental group received 8 sessions of two-hour intervention and the experimental group of positive psychology with well-being approach received 8 two-hour sessions, too. Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) was used to analyze the data. The results showed that both therapeutic approaches in the post-test phase had a significant effect on alexithymia, adaptive behavior and adherence to treatment of patients with type 2 diabetes (p<0.05). There was no significant difference between the two intervention methods in each of the dependent variables. Based on the findings, it can be said that the application of both therapeutic approaches is effective in reducing alexithymia and increasing the level of adaptive behavior as well as adherence to treatment.

    Keywords: Compassion focused therapy, Positivist psychology with well-being approach, alexithymia, Adaptive behavior, Adherence to treatment
  • Elnaz Pahlevani, Kambiz Heidarzadeh *, Rouhollah Zaboli, Maryam Khaliliaraghi Pages 189-208

    Psychological approaches and consumer personality traits in changing consumer behavior is a key product marketing strategy. Sensory marketing and its related elements in order to influence consumer behavior and emotional arousal of customers or mental imagery are new tools of marketing management. Product color is one of the first variables that the consumer encounters when viewing the product, so it will have the greatest impact on the visual and perceptual sense of customers. Color psychology is used in product design and marketing not only for aesthetics and physical appeal, but also as a tool to convey meaning, evaluate, judge, and provide information to consumers. This study was conducted by qualitative method with constructive grounded theory approach. This study aimed to provide a comprehensive framework on the role of product color in consumer behavior. Using constructive grounded analysis, 41 sub-categories and eight main categories were identified and the theory was presented based on the Charmaz method. The main categories of the role of product color in consumer behavior include psychological dimensions of the product, personal interests and preferences, consumer response, socio-cultural dimension, biological / physical / sensory-motor responses, color characteristics and finally consumer demographics.

    Keywords: color, Product, Consumer Behavior
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe *, Zeynab Sharifipour Choukami, Khazar Tajbakhsh, Arefeh Hamideh Moghadam, Vahid Hajialiani Pages 209-228

    The aim of this study was to investigate the role of social media use, cognitive flexibility and anxiety sensitivity in predicting students' corona phobia. The present study is a descriptive correlational study. The statistical population of the study included the second high school students in Rasht in the academic year 2020-2021. In the present study, 170 students participated in the study using available sampling method. To collect data from the Fear Coronavirus 2019 Ahorsu et al. (2019); The use of social networks was used by Shi et al. (2014), cognitive flexibility Dennis & Vander Wal (2010), and anxiety sensitivity Taylor et al. (2007). The collected data were analyzed by Pearson correlation test and multiple regression analysis. The results showed that the use of social networks and anxiety sensitivity had a positive and significant correlation with corona phobia (P <0.01). In contrast, there was a significant negative relationship between cognitive flexibility and coronary phobia (P <0.01). The regression results showed that the research variables could significantly predict 61% of coronary phobia changes. It is concluded that there is a direct relationship between social networks, cognitive flexibility and anxiety sensitivity with students' corona phobia. For two years have passed since the outbreak of COVID-19 and the deadly virus is still mutating, measures need to be taken to control the use of social media and increase students' mental health.

    Keywords: Coronaphobia, Using Social Networks, cognitive flexibility, anxiety sensitivity
  • Neda Ashrafian, Keyvan Salehi * Pages 229-252
    This study aimed to evaluate the effect of Transactional Analysis (TA) Group Training on the components of teacher-student Interactive style in elementary school. The research method is quasi-experimental in terms of a method with pretest, posttest, and control group design. The statistical population included female primary school teachers in Tabas city in 2009-10 academic years. In this study, 30 female primary school teachers were selected by the Convenience Sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Experimental group teachers were trained in Transactional Analysis Training for 10 sessions of 90 minutes over 5 weeks but the teachers of the control group did not receive any intervention. In this study, the Teacher-Student Interaction Style Questionnaire from Lourdusamy and Khine (QTI) was used. The data were analyzed by Multivariable Analyze of Covariance (MANCOVA) via SPSS-18 software. The results showed that Transactional Analysis group training had a significant effect on the components of leadership (p<0.05), helpful/friendly (p<0.01), understanding (p<0.05), dissatisfaction (p<0.05), and admonishing (p<0.01) and there was no sign in the component of Responsibility/Freedom, Uncertain and Strict. The results show that Transactional Analysis group training for teachers improves their style of interaction with students through effectiveness on leadership, helpful/friendly, Students' understanding, reduces dissatisfaction from the class situation and admonishing. Therefore, it is recommended that teachers be taught the concepts and strategies of this theory in schools.
    Keywords: Transnational Analysis, Interactive Style, group training, Elementary